Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szex és Pest

Szexről, kapcsolatokról, lélekről, testről, Pestről.

3 + 1 ma is fontos idézet a szinglikirálynőtől - 98 éves lenne Helen Gurley Brown

"A jó kislányok a mennybe mennek. A rosszak bárhová."

Bár elképesztően sokan használják, idézik - még ruhadarabokon is szerepelt -, kevesen tudják, hogy a gondolat "szerzője" Helen Gurley Brown, aki 1965-től 32 éven át az amerikai Cosmopolitan Magazine főszerkesztője volt, majd haláláig (2012. augusztus) szerkesztője maradt 59 nemzetközi kiadásnak.

Önerőből lett a női függetlenség, a szabadabb szexualitás, az "új nőkép" megtestesítője, New York emblematikus figurája, a Szex és New York című szintén ikonikus sorozat előfutára.

"A szépség nem szórakoztató, ellenben az agymunka - olvasás, írás, gondolkodás - igen."

Ha az 1960-as évekre gondol az ember, két dolog jut eszébe: szexuális forradalom és drogok. Nos, az előbbiehez HGB is rendesen hozzájárult, amikor 1962-ben kiadta A szex és a szingli lány című könyvét. Alkotásával VÉGRE megszólította az addig igencsak hanyagolt egyedülálló nőket, ráadásul egy merőben új, szabad és bátor stílusban. Provokatív és tabudöntögető címe ellenére a könyv nemcsak nyersen a szexről meg a lázadásról szól, hanem valami sokkal fontosabbról: a női önmegvalósításról. Így lett rövid idő alatt műfajteremtő bestseller.

 "Ha a pénz nem is tesz boldoggá, legalább kényelemben érezheted magad nyomorultul."

Helen Gurley Brown mindent elért, amit ember életében elérhet, önmegvalósítást, karriert, boldog, 50 éven át tartó házasságot és persze mesés vagyont is. Ez utóbbiból jelentős összegeket adományozott a Columbia és a Stanford University-nek is a médiatudományok képzésének támogatására.

"...Inkább maradnak otthon, jól felszerelt gardróbjuk és a garázsban álló autók ellenére is, mert nincs egyéb identitásuk azon túl, hogy valakinek a feleségei és valaki anyukái legyenek."

Nem túlzás kijelenteni, hogy HGB egy generáció szimbóluma, több millió nő példaképe és inspirálója volt, amolyan "orginal Carrie Bradshaw". Aki először mutatta meg nyíltan, majd bizonyította be lépésről lépésre saját történetével, hogy VAN VÁLASZTÁSUNK azt illetően, milyen életutat járjunk be.

Felmerül persze a kérdés, hogy a változások az ő munkája nélkül is eljöttek volna-e, - vélhetően igen - és ha így van, milyen tempóban. Ahogy az is feltehető költői kérdésként, mit szólna mindahhoz, ahová a világ eljutott végül, hogy ismét háttal ülünk a lovon. Ahhoz, hogy USA-szerte - és a mi hazánkban is - terelgetnék vissza a nőket az '50-es években még jellemző "konyhai" életmód felé, vagy ahhoz, ahogy kriminalizálják az abortuszt és elítélik, mi több, büntetni akarják a gyermekteleneket.

kép forrása: The New York Times

13brown_span-articlelarge.jpg

Szex és Pest

Friss topikok