Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szex és Pest

Szexről, kapcsolatokról, lélekről, testről, Pestről.

Projekttervezés a párkapcsolatban

Nem épp romantikus, de legalább haszna van!

Vannak, akiknek az együttélés sima ügy, boldogok attól, hogy együtt lehetnek jóban és rosszban, hóban és fosban, és nincsenek mindenféle rejtőzködő "szinglijellegű" magatartásformáik.

Mások ezzel szemben, nehezen lépik meg az ilyesmit, vagy hiába boldogok tőle, nehezen megy nekik a megvalósítás. Ők a szabadságukat sokra tartó személyiségek, akiknek az "énidő" nemcsak valami giccses női magazinos bullshit, hanem fontos és mindennapi tényező akkor is, ha egyébként mindennél jobban szeretik a párjukat.

drawing-2729989_1920.jpgProjekttervezés és... szerelem? He?

Bár szeretjük az ellenkezőjét hinni, valójában a párkapcsolatokban egyáltalán nincs semmi rózaszín mázas meg lila ködös, maximum a legelején. Utána olyasmi, ami boldoggá tesz, az életünk fontos része - de bizony igényli a fejlesztést, szervezést, odafigyelést. Ez pedig, ha nem jön magától könnyedén, tervezést, kvázi projektírást igényel.

Hogyan állj neki? Az alábbi vázlatpontok mentén!

1. Ami a legfontosabb: gondolkodjatok rendszerben!

Igyekezzetek a napjaitoknak rutint biztosítani. Közel azonos időben felkelés, készülődés, indulás; majd este ugyanígy visszafelé. Iszonyú sokszor mérgezik meg olyan apróságok a kapcsolatokat, mint a "rohadjál meg, hogy annyit dekkolsz a fürdőben, el fogok késni miattad", és a "mi azt istenért nem voltál képes időben hazaérni?" A rutintól sokan félnek, pedig hasznos: nem az a lényege, hogy a kereteket szigorúan tartsuk, és semmiféle szabadság ne legyen az életben, hanem csak tájékozódási pontokat ad, amelyek megakadályozzák az elúszást. A jó terv az, ami hatékonyan felülírható szükség esetén.

Ennek az időtervnek és rutinnak legyen része az is, hogy mely napok közösek randevúzásra, illetve otthoni ellazulásra, és mely napok énidősök, amikor a másik lehet egyedül, ha akar, de igénye szerint akár ki is maradhat a barátaival. (Most látom a virtuális kavicsokat repülni felém, amiért legalizálom az esti kimaradást, de igenis, megteszem. A párkapcsolat nem börtön, és nem két fél egymást kiegészítő rinyapartyja, hanem két egész ember szabad akaratból történő együttléte - amiből időnként jólesik kicsekkolni is. És ez alatt nem a megcsalást értem, hanem egyszerűen azt, hogy mindenki őrizze meg az egyéniségét, baráti körét, hobbijait.)

sketch-4761880_1920.jpg2. Szexemenetrend

Nem, nem romantikus, kicsit sem. De sok kapcsolatban satnyul el a szexuális élet a mindennapok szürkeségében, ezért fontos, hogy a szex szem előtt legyen. Mivel a spontán digidugi azért nem mindig kivitelezhető, (de azért kerítsen rá módot mindenki), ezért jó, ha fel vannak szabadítva órák DIREKT ilyen célokra. Sőt, ezeket a szexről való beszélgetésre is fel lehet használni, ha nincsen mégsem fizikai kedv. Sokan berzenkednek tőle, mert pfejj, meg mégis miért, de fontos, mert ha nem mondjátok ki egymásnak, mi lenne jó, vagy mi ne legyen, akkor összecsiszolódás és izgalom helyett posvány lesz a dolog vége. Az a tipikus "lesmárol, tipitapi, pizsi le, kis valami ott lent, oszt' csináljuk, 6 perc nettó, semmi más..." És a másik soha nem fog rájönni, mert nem is tud róla, hogy ez így nem pálya.

3. Rend a lelke...

Szintén gyakori kapcsolatromboló a "hová tetted azt a szart?" és a "miért kell néznem a büdös zoknidat a nappali közepén?" problémakör is. Ha két dzsuvás ember kerül össze, semmi gáz, csak ne legyenek a szomszédaim; ha két pedáns, akkor a rendrakás egyfajta előjáték is lehet. Ha meg egy ilyen, egy olyan, ott lehetnek konfliktusok. Hacsak nem tervezik-szervezik meg szépen ezt is. 

Egyrészt, mindennek alapja a lomtalanítás, vagyis minden feleslegestől meg kell válni. Komolyan. Marie Kondo is megmondta. Adj neki hálát, és dobd ki, vagy adj túl rajta. Ezután minden nem feleslegesnek FIX helyet kell találni, így nem hevernek majd random dolgok szerteszét, nem kell rámolni a másik után a rendesebbnek. Aminek meg nincs helye, arra ott a "gyűjtődoboz", mint opció - legyen 2-3 szebb ilyen, és elég beledobni a beledobnivalót. Ezután a rendet betartani már nem megterhelő. 

Szintén legyen kijelölt menetrendje - látva már az általánosan felépített rutinból, hogy hol fér be - a takarításnak is. Mivel egyik fél sem cseléd, és a másik fél sem szállodában lakik, a feladatok kerüljenek felosztásra. (Most megint röpködnek a kavicsok, mert a "nő dolga...", de nem izgat ez a szélsőjobbos maszlag, danke schön.) Amennyiben van takarító, az is sokat egyszerűsít a dolgokon, minden más esetre létezik robotporszívó és mosogatógép is, tehát az embernek nem megy el minden ideje a háztartásra. A titok nem más, mint a beosztás.

sketch-4029522_1920.jpg4. Közös célok

Egy vállalkozásnak akkor van értelme, ha vannak hozzá köthető célok. Ugyanez igaz a párkapcsolatra is. Közös jövőkép, közös vágyak, álmok - amelyeket jó tervezgetni! Érdemes minden kapcsolatban időt kijelölni arra, hogy ezekről szó essen, mert különben nem lesz mozdulás semerre. Meg lehet határozni lépésről lépésre, hogyan és mikorra szeretne egy pár eljutni valameddig - de ez alatt nem azt értem, hogy akkor "1 év, és esküvő, 2 év, és gyerek." Nem-nem, ezek pont, hogy inkább érzelmi + vágy, semmint tervezhető kérdések! Hanem azokat a célokat, amik különlegesek, csak kettejük közös elképzelései arról, milyen életet akarnak élni. Gondolok itt közös vállalkozásra, ingatlanokra, utazásokra, tehát minden olyasmire, amitől két ember többé válik, amelyek útján egymás mellett fejlődni tudnak. 

5. Pénzügyek

Állítólag sem a közös kassza, sem pedig a teljesen külön megoldások nem ideálisak, hát legyen tervezetten a kettő egyvelege. Vagyis, a bevételnek megfelelő X % kerüljön be egy közös kasszába, amiből finanszírozhatóak a közös költségek: otthon, bevásárlás, közös utazások, illetve legyen egy közös gyűjtőkassza is, ahová tartalékol a pár, mint két jólfejlett mókus a közös célok megvalósítására. Emellett pedig, mindenkinek legyen ugyanígy két saját kasszája: egy elköltős meg egy tartalékolós, utóbbi nyilván egymás segítésére is szolgálhat, mert ez nem egy bank, hanem párkapcsolat; egyébként a saját részével mindenki belátása szerint rendelkezik - fontos, hogy meglegyen ez a szabadság is.

Egy párkapcsolat valójában projekt, és akkor lesz sikeres, boldogító, ha "flottul megy" és megfelelően szervezett. Külön fejezet lehetne még a kríziskommunikáció, a problémák feloldása is - de az ide már nem fér el.

Szex és Pest

Friss topikok

süti beállítások módosítása