Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szex és Pest

Szexről, kapcsolatokról, lélekről, testről, Pestről.

Kinek a tulajdona a méhem?

A tudatos gyermektelenség téma időről-időre felmerül, és időről-időre ellentéteket, emberek közti konfliktusokat, heves indulatokat szül. Ugyanolyan tabu lett a nem-szülés, mint például melegnek lenni, pedig valójában egyiknek sem kéne tabunak lennie. Előbbi egy döntés: nem szülni is egy elhatározás, akárcsak szülni, utóbbi pedig nem választás kérdése.

face-3052778_1920.jpg

Akik folyton a méhemben matatnak, mert a tulajdonuknak érzik

Felfedem magam már rögtön az elején, vállalva az indulatokat: jómagam is tudatos gyermektelen vagyok. 29 évesen nemhogy a gyerekvállalás irányába ketyegne a biológiai órám, sokkal inkább "elketyeg" onnan, azaz a korral egyre kevésbé érzem magam közel ahhoz, hogy gyerekvállalásra adjam a fejem és a testem. Sokak szerint azonban a méhem létezése arra kötelezne, hogy megtegyem...

1. Az állam

Nem akarok politikai kontentgyártásba fogni a blogon, de az utóbbi éveket jellemző családbarát propaganda-hatásra igencsak elszaporodtak a hangjukat élénken hallató, szülésre tulajdonképpen kötelezni akaró politikusok, aktivisták. Az a céljuk, hogy a lehető legtöbb KÍVÁNT gyerek megszülethessen, rendben van, viszont abban az esetben, ha az a gyerek NEM KÍVÁNT, nem kéne rendelkezni az emberek szabad akaratával. A nemzeti színű szalaggal átkötött harci beszédtől sem fog a méhem járni a szám helyett, mert ez egy tudatosan hozott döntés.

Akiknek a szándékai közt nem szerepel a gyerekvállalás, azokkal semmire nem megy a propaganda, legfeljebb elüldözi őket az országból, így nem ránk kéne helyezni a fókuszt, hanem azokra, akik akarnak, csak épp számos "de" van az "akarom" után.

2. Sok-sok férfi

Nyilvános kommentharcokban azt veszem észre, hogy az erős nemzeti és családbarát identitással rendelkező férfiak legtöbbször azok, akik a nőket jóindulatúan az anyaság és a háztartás oltárára szeretnék áldozatként felfektetni, persze közben csodálatos jelzőkkel illetve a "vállalást". Ha pedig egy nő ezt áldás helyett tényleg inkább áldozati szerepként éli meg, a világ sátánja, prostituáltja és szennye lesz, mert mi az, hogy az emberi lét adta legszebb szerepről, a biológiai végzetéről önként le akar mondani. És akkor ott vannak azok a közszereplők, akik nyilatkozataikkal ezeket a nézeteket ország-világ előtt megerősítik, táplálják tovább.

Tény: mindenkinek megvan a joga a szabad véleménynyilvánításhoz és az élni és élni hagyni-elv mentén ahhoz is, hogy magának sorsot válasszon. Viszont nem korrekt az, ha kötelezően szeretné másra ráerőltetni az elveit, és egyet nem értés esetén kapásból át is megy sértegetőbe.

art-2174145_1920.jpg

3. ...És sok-sok nő

Azok a nők, akiknek bejött az anyaság, esetleg elsődleges céljuk volt, sok esetben nem értik, valaki miért hagyná ezt ki az életéből? A puszta meg nem értés persze egy fokkal még jobb, mint a meggyőzés szándéka. Mindig lesznek köztünk különbségek, egyik oldal sosem fogja 100%-ig megérteni a másikat, de ez nem is baj, amíg az életutak közti másságok elfogadására képesek vagyunk. Egyformának lennünk nem kell, de nem ártana békén hagyni egymást.

Azok a nők, akik megbánták, hogy gyereket vállaltak. Erről a bezzeganyák meg a social media hazug világában persze nem divat beszélni, de névtelen levelek útján sokan olvashatunk arról, hogy egyik-másik anyuka, ha újrakezdhetné, tán inkább kihagyná a gyereket az életéből. Néha pedig, amikor kifelé semmilyen formában nem mondják, csak belül érzik, mi minden nem oké, frusztrációikat a tudatos gyermektelenek feletti ítélkezésben élik ki. "Már megint utazol / étterembe mész / edzel / kádban henyélsz, jaj, de nagyon ráérsz..."; "Önző dög vagy, biztos fontosabb neked a hétvégi sokáig alvás meg a feszes hasad, mi?"; "A gyerek a legszebb dolog a világon, de ezt te sose fogod megérteni, mert felszínes vagy..." 

Azok a nők, akiknek nem volt választásuk, hanem kizárólagos útjuk a gyerekvállalás volt. Ők is szeretnék, ha mindenki más méhe felett is rendelkezhetnének, ha már az övék felett rendelkeztek a hagyományok, a minták, no meg a lehetőségek hiánya.

A méhem valójában...

Kizárólag az enyém. A döntéseim, az esetleges "meg fogom bánni" is kizárólag engem terhel. Gondolatokat, véleményeket meg lehet osztani, beszélgethetünk mindenről értelmes és logikus - nem vallási ideológiákra, nemzeti melldöngetésre, "deénúgyérzemhogy"-okra, megítélésekre - hanem közös gondolkodásra alapozva.

A méhem az enyém, ahogy alapvetően az életem is, és amikor felteszik azt a kérdést, hogy mi lesz majd öregkoromban, illetve ki gazdálkodja ki a nyugdíjamat, ha a társadalmat nem szaporítom tovább... Ekkor képes vagyok megintcsak értelmes és logikus ötleteket felvázolni annak, aki mindent a gyerekétől várna el...

Igen, minden tekintetben enyém a méhem, kizárólag nekem van jogom ahhoz, hogy "rendelkezzek" felette, és a méhem senki keserűségére, ideológiáira, eltökélt véleményére és jótanácsaira nem kíváncsi. Ha pedig anyám is így gondolkodott volna a méhéről, - amit szintén sokszor megkapok kérdésként, mi lett volna, ha... -, ezt a cikket most talán pont ő írná.

woman-1209862_1920.jpg

Szex és Pest

Friss topikok

süti beállítások módosítása